Stosowna praktyka higieniczna jest ważna
Dobre praktyki higieniczne obejmują szorowanie rąk przed jedzeniem, po skorzystaniu z toalety albo dotknięciu stworzeń, powtarzalne sprzątanie dotykanych nawierzchni, jak blaty stołów i poręczy, a dodatkowo dezynfekcję przedmiotów i powierzchni, które narażone są na kontakt z osobami chorymi czy zakażonymi. Dobra praktyka higieniczna wskakuje również noszenie maseczek ochronnych i utrzymywanie dystansu od innych. GHP oraz GMP czyli Dobra Praktyka Higieniczna oraz Dobra Praktyka Produkcyjna, to dwa kluczowe systemy mające na celu utrzymanie odpowiedniej obserwacji higieny środowiska pracy i procesów technologicznych jakie przebiegają w firmie gałęzi żywnościowej. Dobre praktyki higieniczne dostarczają i utrzymują należyty poziom higieny w miejscu pracy, co jest potrzebne w celu zagwarantowania bezpieczeństwa żywności i towarów. dobre praktyki higieniczne GMP/GHP umożliwiają, że procesy są ściśle pilnowane i że produkty są wytwarzane zgodnie z kodeksami prawa i zasadami bezpieczeństwa. GHP i GMP mają również na celu uniemożliwianie i redukowanie skutków zanieczyszczenia żywności i wyrobów.